Háziállataink és a Covid19 koronavírus

Háziállataink nem terjesztik a koronavírust, természetesen az alapvető higiéniai szabályokat most fokozottan be kell tartani. A vírus a gazdaszervezet nélkül rövid idő alatt elpusztul, érzékeny a magas hőmérsékletre és a háztartásokban megtalálható fertőtlenítőszerekre. A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező. Ezek elkerülésével megelőzhető a fertőzés terjedése! Az állatok simogatása oldja a stresszt, szabályozza a szívritmust, segítenek nekünk átvészelni ezt a nehéz időszakot.

A legfontosabb információk állattartók számára karantén vagy egy esetleges kijárási tilalom esetére

 
Ha megbetegedtem a SARS-CoV-2/Covid19 néven ismert vírustól, akkor kerülnöm kell-e háziállatommal a kontaktust? 
A háziállataink nem betegednek meg ettől a vírustól. Ha Ön megfertőződött, akkor a biztonság kedvéért kerülje háziállatával a szoros kontaktust, ne ölelgesse, ne puszilgassa az állatot. Még jobban ajánlatos minden az állattal történő kontaktus után alaposan kezet mosni, ugyanúgy mint korábban.
Hogyan tudok a kutyámról kielégítően gondoskodni, ha karanténban vagyok? 
A kutyák a koronavírussal nem fertőződnek meg és nem is tudják azt emberre átvinni. Ha az ember maga megbetegedett és/vagy karanténban kell lennie, abban áll a lényeges kihívás, hogy Ön a házat vagy a lakást nem hagyhatja el. Ha kertje van, akkor egyszerűen kiengedheti a kutyát. Ha nem, akkor vegye fel a kapcsolatot egészséges barátjával, családtagjával, ismerősével, aki nincs karanténban, hogy kivigye a kutyáját sétálni. Mivel az Ön számára valakinek úgyis be kell vásárolnia, megkérheti azt a személyt arra is, hogy kivigye a kutyát. Ez esetben figyeljen az aktuálisan ajánlott higiénés szabályokra, hogy nehogy átadja a fertőzését. Kerülje a direkt kontaktust a személlyel, aki kiviszi a kutyát. Ideális esetben be sem kellene lépnie a lakásba, hanem csak a bejáratnál átvennie. Az is célszerű lenne, ha hozna egy másik pórázt, nyakörvet és azt használná, hogy ne fogják meg mindketten ugyanazokat a tárgyakat. 
Hogyan tudom a macskámat kielégítően ellátni, ha karanténban vagyok?
A macskák a koronavírussal nem fertőződnek meg és nem is adják át embernek. Ezért Ön a macskáját, ha szabadon járó macska, akkor úgy, mint máskor ki-és beengedheti. Ugyanúgy a teljesen bent tartott macskát is a szokott módon láthatja el. A higiéniás szabályok betartása ebben az esetben is fontos.
Nyulak, tengerimalacok és társaik
Mivel olyan háziállatok, mint a nyúl, tengerimalac, hörcsög, kanári vagy papagáj a mai ismeretek szerint nem betegednek meg ebben a koronavírusban és azt nem viszik át emberre, őket a szokásos módon láthatja el otthonában.
 
Fontos, hogy az állattartók a barátaik, ismerőseik között hozzanak létre riadó láncot, tudja mindenki, hogy hol, milyen állat él, ha a gazda netán kórházba kerül, akkor szervezzék meg, ki tudja ellátni az állatot. Vásároljon be két hétre élelmet az állatnak, sokat segít, ha leírja milyen állata van, hol található az élelme, és milyen módon szokta etetni. Az önkormányzatok az idős emberek ellátására segélyvonalakat hoznak létre, itt jelezhetik azt is, ha ellátásra szoruló állatuk van, akkor a  helyi önkormányzatok meg tudják szervezni annak esetleges ellátását, ők kapcsolatban vannak a helyi menhellyel. Fontos, hogy az állatok maradjanak a helyükön, azok mozgatása, szállítása most nem célravezető.
A tulajdonosok részére létrejött egy segítő oldal, mely ITT érhető el, itt olvashatják a Magyar Állatorvosi Kamara elnökének, dr. Gönczi Gábornak a felhívását is.
A facebookon is létrejött egy segítő csoport, melyet ITT érnek el a tulajdonosok, a segíteni tudó önkéntesek.
 
Magyar állatorvosi információs honlapon is tájékozódhatnak a gazdik.
 
 
 
Dr. Novotny állatorvos, virológus professzor nyilatkozata az osztrák tévében ITT nézhető meg eredeti nyelven. A professzor fő mondanivalója:
Minden állatban van "saját" koronavírus, külön van a kutyáknak, külön a macskáknak, ezek nem azonosak az emberre veszélyes Covid19 koronavírussal. Társállataink koronavírusai nem betegítik meg az embert, az emberi koronavírus nem betegíti meg társállatainkat.
Az alapvető higiéniát kell betartani, és a szőrüket érdemes most jobban tisztán tartani, főleg, ha a tulajdonos pozitiv lett. Ezenkívül aki megsimogat egy kutyát, macskát, fokozottabban figyeljen a kézmosásra. Ha kivisszük a kutyánkat sétálni, ne simogassa őket senki a járvány ideje alatt. Tudósok egy kínai kutyát szúrópróba-szerűen megvizsgáltak (a gazdája pozitiv volt)  és az orrában és a hörgőkben kis mennyiségű koronavírust találtak. Később tovább vizsgálták és azt találták, hogy a kutya szervezetében viszont nem fejlődtek ki antiestek,, tehát maga a kutya nem fertőződött meg, hanem csak a felületekről beszippantotta a vírust. (A vírus a gazdaszervezet nélkül rövid idő alatt elpusztul, érzékeny a magas hőmérsékletre és a fertőtlenítőszerekre.)

A fent leírtakat dr. Varga József, magyar állatorvos is megerősítette, a videó ITT megtekinthető.

Állatotthonunk dolgozói és önkéntesei a gondozásunkban lévő állatok ellátására fel vannak készülve, ahhoz, hogy maximálisan el tudjuk látni az állatokat, szükség van arra, hogy állatotthonunkba csak az látogasson ki, akinek ez feltétlenül szükséges, és mindenki tartsa be az állatotthonban hozott járványvédelmi intézkedéseket, a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat. Aki teheti maradjon otthon, kerülje az emberekkel az érintkezést. Aki beteg, külföldről tért haza, vagy ilyen személlyel érintkezett, az kérjük, ne jöjjön ki állatotthonunkba! Mielőtt útnak indul, tájékozódjon: fb oldalunkon, e-mailben, telefonon. (Kérjük türelmüket, az állatok ellátása mellett nem tudunk azonnal reagálni.) Az erőforrásaink, és a kapacitásunk véges, de ezek függvényében igyekszünk segíteni.