Taggyűlés

Tisztelt Tagtársunk!

 

A HEROSZ Fejér Megyei Szervezete

2018. december 07-én 17 órai kezdettel

Tartja taggyűlését

Helyszín: HEROSZ Fehérvári Állatotthona,

Székesfehérvár, Takarodó út 5.

 

Napirendi pontok

  1. Tevékenységi és pénzügyi beszámoló 2018. 01. 01. - 09 30.
  2. Éves jelentés 2017
  3. Tervek, kilátások a 2019-es évre,
  4. Hozzászólások
  5. Karácsonyi köszöntő

 

Amennyiben a taggyűlés nem határozatképes, úgy a következő taggyűlés időpontja 2018. december 07. 17.30 óra.

Megjelenésére feltétlenül számítunk!

 

Székesfehérvár, 2018. november 26.

 

Állatbaráti üdvözlettel:

Krepsz Gyöngyi

titkár

Köszönjük, hogy tagdíjának befizetésével is támogatta tevékenységünket. Kérjük, tagdíjával, adományával továbbra is támogassa munkánkat, hogy minél több rászoruló állatnak tudjunk esélyt adni. Köszönjük!

 

Szeretettel várjuk Önt és családját a

2018. december 07-én 14 órakor kezdődő

Állatok Karácsonya rendezvényünkre is!

 

Beszámoló a Herosz Fejér Megyei Szervezetének tevékenységéről a

 2018. január 01- szeptember 30. közötti időszakról

 

Gazdára talált 252 kutya és 106 macska, visszaengedtünk a természetbe 33 vadon élő állatot és gazdát találtunk 4 hobby-állatnak. Elvégeztünk 365 különböző műtétet, jelentős részük (322) ivartalanítás (216 kutya, 113 macska) volt, de voltak életmentő beavatkozásaink is.

Szervezetünk tevékenysége számokban: 69 média megjelenés, 51 saját szervezésű program, 7 külsős programon való részvétel. Az állatotthonban 4670 fő látogató fordult meg. volt két veszettség megfigyelésünk is. A lakosságtól 38 különböző állattartási bejelentés érkezett, ezekben az ügyekben együttműködtünk az illetékes hatóságokkal.

Állatotthon hírei

Német támogatóink segítségével a macskakarantén belső részlege teljesen fel lett újítva, új, könnyen tisztítható, fertőtlenítő ketreceket tudtunk legyártatni. Megkezdtük az épületre a tető készítését is, ez még folyamatban van, reméljük a tél előtt elkészül.

Az állatotthon épületeinek állapota az idő vasfoga és az állatok tevékenysége miatt folyamatosan romlik, nagy felújításokra nincs lehetőség, így csak toldozunk-foltozunk.

Programok

Évek óta hagyományos programjaink idén is megrendezésre kerültek: nyuszi simogató, nyílt nap, Tappancs gyűjtögetés, Fehérvár fényei. Ezeken a rendezvényeken nagy számú látogató volt jelen. A sajtó pedig rendre beszámolt a különböző eseményekről.

Az állatotthonban rendszeresen megrendezésre kerültek a vasárnapi séták, melyeken átlagosan 60-70 fő vesz részt, az önkéntesek irányítása mellett. Ez a programunk egyre népszerűbb a lakosság körében és nagyban hozzájárul a jó örökbe fogadási eredményekhez.

A gyermektagozat foglalkozásai január-május között havi rendszerességgel zajlottak, 150 gyerekhez jutottunk el minden hónapban. Októberben, az új tanévben csatlakozott új iskolaként a Németh László csapata is. A nyár folyamán minden hónapban megszerveztük az állatvédelmi napközis tábort, mely idén is népszerű volt, mintegy 60 gyermek vett rajta részt.

A Kutyaiskola tavaszi és őszi kurzusaiban sok védencünk kapott tanulási lehetőséget, ezek az állatok mára már mind gazdára találtak és jól beilleszkedtek új otthonukba.

Az állatotthonban rendszeresen fogadtunk óvodai és iskolai csoportokat, főleg a májusi és októberi időszakban, júniusban pedig több tábor résztvevői iktatták a programjukba a menhelylátogatást.

A sárkeresztúri iskolában gyűjtést szerveztek az állatotthonunk javára, így ismét tettünk ott egy látogatást. Az Állatok Világnapja alkalmából a Munkácsy, Comenius és Teleki Blanka iskola diákjai is szerveztek gyűjtést az állatotthon lakóinak, személyesen hozták el adományaikat, és örömmel ismerkedtek az állatokkal, az állatotthon életével. A Napsugár óvoda nagycsoportja is tett hasonló látogatást az állatotthonban.

A Bory-várban és a belvárosban is részt vettünk más szervezetek által létrehozott programokon és több csapatépítő tréningnek is helyet adott állatotthonunk. Az Auchan Áruházban ismét volt egy nagyon eredményes adománygyűjtésünk. A Harman Kft. meghívására remek napot töltöttünk a csónakázó tó partján, bemutatva munkánkat és néhány védencünket a cég mintegy 3000 dolgozójának. Az idén is résztvevői voltunk a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Fesztiváljának. Önkénteseink elkötelezettségét mutatja, hogy egyes hétvégéken akár 2-3 programon is jelen voltunk egy időben. Vállalati önkéntesség keretein belül az IBM csapata dolgozott egy napot szeptemberben a menhelyen.

Sérült, balesetes állat főleg az év elején érkezett, több esetben volt szükség költséges műtétekre, a nyár folyamán pedig sok sérült macska érkezett.

Az idei volt az első olyan év, amikor több macskát fogadtunk, mint kutyát. A kutyák esetében a chipezésnek azért érezhető a hatása, még annak ellenére is, hogy jelentősen visszaesett a beérkező kutyák között a chipezettek aránya. Kutyák befogadásával, mentésével egyre több szervezet foglalkozik, Fehérváron és környékén szinte naponta jön létre valamilyen csoportosulás ezzel a céllal. A macskákkal viszont szinte egyedüli szervezetként foglalkozunk, ráadásul a sok etető miatt óriási a szaporulat. Az emberek nem akarják megérteni a probléma lényegét. A beérkező macskák szinte kivétel nélkül betegek, a vírusfertőzés a leggyakoribb, utána baktériumos fertőzés okoz problémákat. A féregfertőzöttség csak a harmadik helyen szerepel. Ezt támasztja alá az a vizsgálat is, melynek során minden beérkező macskából székletmintát veszünk és megtörténik a parazitológiai vizsgálatuk, a beérkező állatok 25-30 %-a fertőzött valamilyen parazitával. A vizsgálat során egy új féreghajtót tesztelünk, melyet a forgalmazó ingyen bocsátott a rendelkezésünkre és természetesen a parazitológiai vizsgálatok is ingyenesek.

Nagy hangsúlyt fektetünk a nevelésre, szemléletformálásra. Erre nagy szükség van, ezt támasztják alá az olyan esetek, amikor éjszaka, szatyorban csempészik a menhelyre a megunt, 6 hetes! Kölyökkutyákat, vagy nyitva tartási időben a bekötőút elején dobálják ki a kutyákat az autóból, ahelyett, hogy behozták volna őket. Macskák esetében a 2-3 hetes korban kidobott, kukába, nylon zacskóba zárt állatok sem ritkák.

Német támogatóink, a Kolwer házaspár, a Hundehilfe Hinterland és a Hund und Katz Tierhilfe  segítségével sok kutyának találtunk Németországban új otthont, havi látogatásaik alkalmával mindig hoztak részünkre felszereléseket, gyógy-készítményeket és tápokat, konzerveket. Sajnos a macskák elhelyezésében ők sem nagyon tudnak segíteni. Pünkösdkor kérésükre, és az ő költségükre kiszállítottunk hat kutyát, így lehetőségünk volt két menhelyen (Passau és Straubing) szakmai tapasztalatokat szerezni. A macskahelyzet ott sem jobb, és ami szembetűnő, hogy az egyéb társállatok, főleg a kisrágcsálók is igen nagy számban találhatók az állatotthonokban. Felelőtlen gazdák ott is vannak tehát, sajnos a jóllét ezt is eredményezi, megveszik, mert van pénzük, és ha megunták, akkor ott a menhely, még lelkiismeret furdalásnak sem kell lennie, hiszen gondoskodtak az állatról.

Hazai támogatókat nagyon nehéz találni, magához a menhely működtetéshez (rezsi, dolgozók bére) senki nem akar hozzájárulni. A programjaink kapcsán sok adománykérő levél megy ki, a legtöbbre még csak válasz sem érkezik, támogatás pedig szinte soha, pedig ott egy-egy konkrét célra, konkrét programra kérünk támogatást. A magánszemélyek adományai elenyészők, jelentősebb bevételünk csak akkor van, ha van örökbe fogadás, de egy-egy állat mögött sokkal több a költség, mint amit örökbefogadáskor adományként elkérhetünk. A céges támogatások az idén kimerültek csapatépítő programokban.

Média megjelenések – hol, miről

A helyi médiumok rendszeresen beszámolnak tevékenységünkről, minden hónapban jelen vagyunk a Fejér Megyei Hírlapban, a Vörösmarty Rádióban kéthetente gazdakereső műsorunk van, de emellett minden fontos eseményről beszámolnak, a Fehérvár Televízió és a Fehérvár Rádió is rendszeresen beszámol a programjainkról, tevékenységünkről. Az on-line felületeken is jelen vagyunk, a 8000.hu, a feol.hu és a székesfehérvár.hu oldalakon rendszeres a megjelenésünk. Az I love Székesfehérvár oldalon admin jogot kaptunk, így ott is rendszeresen jelennek meg híreink, beszámolóink. A saját honlapon 16 híranyagot jelentettünk meg. A facebook oldalunkon – melynek már több mint 8000 kedvelője van – átlagban napi két-három anyagot jelentetünk meg. A Kossuth Rádióban több alkalommal hangzott el riport az állatotthonról, állatvédelemről, a frontok hatásáról, a sünök védelméről, a napközis táborról.

Tervek, kilátások 2019-re

Sajnos semmilyen nagy tervet nem merünk bevállalni, a bevételeink évről-évre stagnálnak, ugyanakkor a kiadások folyamatosan emelkednek. A megnövekedett bérköltségek, járulékok lassan ellehetetlenítik a menhely működtetését, nincs elég dolgozónk, akik vannak, alulfizetettek, mégis egyre nehezebb kigazdálkodni ezeket a minimumokat. Ekkora állatlétszámot az év minden napján ellátni, csak megfelelő létszámú emberrel lehetne. Az önkéntesek nagyon fontos munkát végeznek, de ők csak akkor jönnek, ha éppen ráérnek, egy-egy programot meg lehet velük szervezni, de a napi munkát nem tudják vinni. Az állatotthon az év minden napján nyitva van, ez elvárás a társadalom részéről, de abba senki nem gondol bele, hogy ez milyen terheket ró az állatotthonra. Az idén a macskahelyzet katasztrofálissá vált, ennek a kezelése is meghaladja az erőnket. Az épületek állaga egyre romlik, de nincs kilátás jelentős felújításra. Az önkormányzattól fejlesztési támogatást 2012-ben kaptunk utoljára. A jelenlegi működési színvonal fenntartása is nehéz, ha nem találunk néhány jelentős, biztos hátteret adó támogatót.