Környezetvédelmi tevékenység

A Fehérvári Állatotthon környezetvédelmi programja

A környezetünk védelme a saját jövőnk védelme és biztosítása is egyben. Sajnos az elmúlt két évszázad technikai fejlődése során az emberiség nem fordított kellő figyelmet a környezet érő nagyfokú terhelésre. Az emberiség ökológiai lábnyoma hatalmasra növekedett, erőforrásainkat, nyersanyagainkat végsőkig kihasználjuk, hulladékunkkal elárasztjuk a Földet. Szerencsére a fejlettebb országokban már ráébredtek a fogyasztói társadalom és az ipar által generált problémára. A fenntartható fejlődés elmélete részletesen foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.

A HEROSZ a helyi állatvédelmi problémák megoldására létrejött közhasznú szervezet, melynek tevékenysége az ország egész területére kiterjed.

Az egyesület céljai:

  • az élővilág védelmének fejlesztése,
  • küzdelem a kóbor állatok létszámának csökkentéséért,
  • az élőlényekkel szembeni toleranciára nevelés,
  • felelősségérzet kialakítása környezetünk iránt,
  • felelősségteljes állattartási kultúra kialakítása.

Ezen alapelvek felhasználásával létrehoztuk saját programunkat, melyet működtetve és folyamatosan továbbfejlesztve kívánjuk kivenni részünket környezetünk megvédésében.

Az általunk alkalmazott lépések alapvetően két csoportba oszthatóak. Az egyik csoportba azokat a tevékenységeket sorolhatjuk melyeket a saját telephelyünk üzemeltetésében – részben példamutatásként - vezettünk be a környezeti terhelés csökkentése érdekében. A másik kategóriába azok a feladatok tartoznak, mellyekkel a lakosság és a társadalom szemléletmód változását kívánjuk elősegíteni.

A telephelyen működő projektek:

1. Szelektív hulladékgyűjtés

A Fehérvári Állatotthon üzemeltetése során a környezetet terhelő legnagyobb problémát a keletkező hulladék mennyisége jelenti. Mivel a telep nem része a lakossági hulladék elszállító rendszernek, ezért Székesfehérvár MJV Önkormányzatával kötött szerződés alapján a keletkező hulladékot konténerekkel szállítják el, heti rendszerességgel. Egy-egy ilyen fuvar költsége igen tekintélyes kiadást jelent, ezért a megoldást az elszállítandó hulladék mennyiségének csökkentésében láttuk. Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, így a papír, fém, műanyag és üveg hulladékot saját kis tárolókban külön gyűjtjük. Ha a tárolók megtelnek a közeli átvevőhelyre szállítva visszajuttatjuk az újrahasznosítás körforgásába. A saját szállítási költségünk nagyságrenddel kisebb a konténeres szállítás díjánál, és éves szinten jelentősen csökkentjük a Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyben működő regionális hulladéklerakó terhelését.

2. Komposztálás

Az állatotthon területén keletkező növényi maradványokat 4 komposztálóban gyűjtjük és az állatotthon területén található növényzet ápolására fordítjuk a keletkezett komposztot.

3. Növények telepítése, fásítás

Az állatotthon talaja nem kedvez a legtöbb növénynek, mégis gondot fordítunk arra, hogy kis kerteket, zöld szigeteket alakítsunk ki, rendszeresen ültetünk fákat, bokrokat, sövényeket. A zöld növényzet a szépsége mellett a porszennyeződést is csökkenti, oxigént termel és menedéket, élelmet nyújt a vadon élő madaraknak is, hiszen az ültetésnél azt is figyelembe vesszük, hogy az adott növény télen termésével élelmet biztosítson a tollas vendégeinknek.