Éves jelentés 2020

A bekerülő állatok számában az előző évhez képest volt csökkenés, és ez egyértelműen a március-áprilisi időszakban volt, a karantén ideje alatt kevesebb állat érkezett, az év többi része hasonló volt az előző évekhez. A tavalyi évben megint több macska érkezett, mint kutya! A macskapopuláció igen nagy ütemben nő, és a hatóságok semmilyen szinten nem foglalkoznak ezzel!

A  bekerülő kutyáközött volt 1 elkobzás, az állat rossz körülményei miatt, nagy részük talált állatként érkezett, de az állatok 20 %-a gazdától jött. A leadás legfőbb indokai, a gazda halála - az örökösöknek teher az állat -, költözés  vol. A talált állatok töredékében volt chip, és még a gazdától érkezőknél is előfordult a chip hiánya (meghalt a gazda, a behozót nem lehetett számon kérni). A chipezés aránya 2015 óta folyamatosan csökken, nincs ellenőrzés, így a tulajdonosokat nem érdekli, nagyon fontos lenne, hogy a hatóságok éljenek a jogszabályok adta lehetőségekkel, ellenőrizzk az állattartókat. Amíg ez nem történik meg, a menhelyek nagyon nehéz helyzetben lesznek.

A macskák esetében még kisebb a leadott állatok aránya, legalábbis nagyon ritkán vállalta fel a tulajdonos, hogy a saját állatát hozta be, mivel náluk nincs kötelező chip, így nem is lehet ezt semennyire ellenőrizni.

Nagyon fontos adat, és az ivartalanítás jelentőségére hívja fel a figyelmet a bekerülési kor. A bekerülő macskák 73 %-a fél év alatti állat, és ezek közül is a 3 hónap alatti állatok aránya igen magas volt, a nyáron előfordult, hogy ideiglenes gondozónknál egyszerre 24 szoptatós macska volt!

A bekerülő kutyák 50 %-a 1 év alatti kölyök volt. Ha nem csak a menhely ivartalanítana, de a tulajdonosok is rá lennének szorítva, akkor a menhelyre sokkal kevesebb állat kerülne éves szinten.

Cézár virtuális örökbefogadói, támogatói körében, a Teleki 8/A osztállyal

A bekerülő állatok állapota nem jó, főleg a macskáknál, és a sok kölyöknél az immunrendszer állapota is nagyon kritikus. Igen nagy tétel a kiadásaink között az immunerősítők, szérumok költsége. Az elhullás leggyakoribb oka kutyánál, macskánál egyaránt az immundepresszió, az emiatt fellépő fertőző betegségek, és a másodlagos fertőzésként megjelenő parazitás fertőzések. A beérkező balesetes állatok sem mindig menthetők, de tavaly is több esetben végeztünk csontműtéteket. Altatásra csak a legvégső esetben kerül sor, amikor az állat kezelése láthatóan nem hoz eredményt, és az állatnak fájdalmai vannak, agonizál, illetve macskák esetében a súlyos fertőző betegség, mely a többi állatot is veszélyezteti. Volt  egy gerinctöréses, illetve egy hasvízkóros eset, egy kölyök úgy érkezett, hogy a nyüvek ették az egész testét, már az oldalán feküdt, két idős állatunkat rosszindulatú daganat miatt, egyet agyvérzés lépett fel.

A bekerülő kutyák 60 %-a hím, de fontos adat a bekerülési kor és az ivar összevetése, mert a kölyköknél jellemzően nagyobb arányban vannak a szukák, a felnőtt kutyák között viszont a hímek aránya eléri a 80 %-ot. Ez nagyon megnehezíti a csoportos kennelekben az állatok elhelyezését. A macskáknál az ivararány összességében kiegyenlített, de a felnőttek között sokkal kisebb az aránya a kandúroknak.

Minden hat hónap feletti kutyánál elvégezzük az egy csepp vértesztet, a microfilaria szűrésre. Tavaly ez 189 esetet jelentett, ebből 21 volt pozitív (11 %), ezeknél az állatoknál a további szívféreg szűrés negatív volt, szerencsére csak a bőrférgességet kellett kezelnünk.

A bekerülő macskák nagy része kölyök, náluk még nem lehet szűrni a fertőző betegségekre, de a felnőtt macskák aránya is igen magas, a gyorstesztek drágasága miatt nem tudunk minden macskát szűrni, azokban az esetekben végzünk FIV/FeLV tesztet, ha az állat állapota indokolja, illetve, ha az örökbefogadó kéri. 2020-ban 33 macskát szűrtünk le, ezek közül 8 volt pozitív (24 %).

Az örökbe adott állatok 70 %-a Fejér megyébe (Székesfehérvárt is beleértve) került, 7 % az ország egyéb területeire, Zalától Bácsk-Kiskun megyéig. 23 %-ot vittek el német támogatóink, ezek 90 %-ban kutyák. Fejér megyén belül az állatok 52 %-a került Székesfehérvárra, a többi a megye egyéb településeire.

A bekerülő egyéb állatok között volt denevér, házi nyúl, keleti sün, mocsári teknős, sárgafülű ékszerteknős.

Nagy gondot fordítunk az állatotthon környezetének kialakítására, gondozására. Ha lehetőségünk van növényeket telepíteni, akkor olyan fajokat választunk melyek őshonosak, és termésük téli élelmet biztosít a nálunk telelő madaraknak. Az állatok megtelepedését télen etetők, tavasszal madárodúk és denevréodúk kihelyezésével is segítjük.

A sünök nagy része fiatal, sokszor szoptatós korú állat volt, de volt közöttük balesetet szenvedett állat, fűnyíró által megsérült is.

A vadon élő állatok nagy részét meg tudtuk gyógyítani, illetve fel tudtuk nevelni, és utána visszaengedtük őket természetes környezetükbe. A két nyulat az utcán találtuk. Egyikőjüknek meglett a gazdája, a másikat pedig vélhetően az erős myxomatózis fertőzése miatt rakta ki lelketlen gazdája, ő sajnos már későn érkezett, nem tudtuk megmenteni. A sárgafülú ékszerteknős invazív faj, mivel az utcán találták, így bejelentettük a minisztériumnak, és ott az a határozat született, hogy az állatot a Fővárosi Állatkertben kell elhelyezni, a minisztérium gondoskodott az elszállításáról.

Elvégeztük 177 kutya (102 kan, 75 szuka), és 117 macska (47 kandúr, 70 nőstény) ivartalanítását, volt még 37 egyéb műtétünk is (csont, szem, sérv, daganat). 34 utcai macskát ivartalanítottunk, annak érdekében, hogy a kolóniák kialakulását megakadályozzuk. 40 szuka kutya ivartalanítását az Agrárminisztárium pályázatán elnyert pénzből finanszíroztuk. Állatorvosunk, dr. Koller István nagyon elkötelezett az állatvédelem ügye iránt, nála jó kezekben vannak állataink.

Az örökbefogadások 2020-ban is jól működtek, köszönhetően a fb oldalnak, a honlapnak. Az érdeklődők időpontfoglalással érkeztek, és volt lehetőségük így is ismerkedni az állatokkal. 221 kutyának, 136 macskának, két társállatnak találtunk új otthont. 18 vadon élő állatot tudtunk megmenteni, és visszahelyezni természetes környezetébe.

A covid egyértelműen rányomta a bélyegét mindenre, a látogatók száma el sem érte az 1000 főt, szemben az előző évek 6-8000 közötti látogatói számával. A karantén alatt bevezettük az időpontfoglalást, csak így látogatható az állatotthon. Az önkéntesek száma is korlátozva van napi szinten, de természetesen mindig van annyi önkéntes, hogy a kutyák tudjanak sétálni, és a macskák is megfelelően szocializálva legyenek, és a bundájuk rendbe tételére is odafigyelünk, séta után nyáron fürdetés, egyébként fésülés, bunda tisztítás van. Belián kutyakozmetikusként rendszeresen jön, és rendbe teszi a fésűvel már nem rendezhető gubancokat.

A bejárat előtt kialakítottunk egy adománygyűjtő ládát, és megkértünk mindenkit, hogy ide helyezze adományát. Ez nagyon jó kezdeményezésnek bizonyult, a ládát naponta többször kell üríteni, folyamatosan érkeznek az adományok. A telepre csak az léphet be, aki állatot hoz, vagy örökbe szeretne fogadni. Bejelentkezés nélkül érkező a telepre nem léphet be. A nyári időszakban ezen enyhítettünk, de a vasárnapi séták elmaradása miatt még akkor is nagyon kevés volt a látogató. A programok száma is jelentősen visszaesett, a tavalyi 80-ról 13-ra, de ezek egy része is on-line esemény volt.

Január-februárban a Gyermektagozat foglalkozásait még meg tudtuk tartani. A Széna téren januárban az Állati intelligencia volt a téma, a Teleki és a Németh László iskolában Staudinger István a denevérek fantasztikus világáról mesélt a gyerekeknek, majd februárban Banizs Károly a Lepkék csodálatos életéről tartott képes előadást ugyanitt. A Széna téri iskolában pedig dr. Lorászkó Gábor a mérgezésekről és azok megelőzéséről tartott igen érdekfeszítő előadást februárban. Márciusban már csak kvíz-játék formájában tudtuk a foglalkozásokat megtartani. Szeptemberben a pedagógusokkal együtt nagy lelkesedéssel készültünk az új tanévben megszervezni a gyermektagozatot, de sajnos az iskolák lemondták.

Január-februárban még meg tudtuk szervezni a vasárnapi sétákat, és ezek végül március elsején az Emerson dolgozóinak szervezett sétával zárultak.

Februárban Budapesten a Meta-inf Kft. meghívására tartott egy előadást Krepsz Gyöngyi, állatotthonunk vezetője, Jira az állatvédelemben címmel, a 2019-ben bevezetett állat nyilvántartó rendszerről. A hallgatóság soraiban főként informatikusok ültek, de nagy sikere volt az előadásnak, a közel 80 résztvevőtől, és a szervezőktől nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

Az év folyamán egy kitelepülésünk volt, a Bory-várban töltöttünk egy jó hangulatú délelőttöt. Köszönjük a Kids Klub meghívását.

Legnagyobb örömünkre nyáron a táborokat meg tudtuk szervezni, mind a három turnus szépen lezajlott, gyerekek és állatok örömére egyaránt. Az állatvédelmi nevelésünk egyik fontos alapja a nyári tábor. 50 gyermek vett részt a három turnus programjain.

Júliusban egy rendhagyó gazda kereső projektet valósítottunk meg Kutyák a balett színpadán címmel, a Fehérvári Balettszínház két táncművésze, és Ostorházi Helga fotós segítségével a régóta gazdára váró kutyáinkat tudtuk megmutatni igazán különleges környezetben. A sajtó érdeklődését ez a programunk is felkeltette, még a Blikk magazinba is bekerültünk.

Augusztusban egy sajtóközlemény keretében aláírás-gyűjtő akciót szerveztünk a szigorúbb ítéletekért az állatkínzások terén, közel 500 aláírást gyűjtöttünk, s juttatunk el a kúriához.

Szeptemberben egy másik rendhagyó gazdikereső porjektünk volt, a rengeteg kölyökállatot kívántuk bemutatni, szintén különleges környezetben. Egy edzőterembe vonultunk be, Szarvas Éva remek fotókat készített. Felhívásunkat sokan elfogadták, és a nagyon jó hangulatú fotózásnak meg is lett az eredménye. Köszünjük minden résztvevőnek a segítségét, és az OxyGym Fitness-nek, hogy biztosította számunkra a helyszínt!

Az Állatok Világnapjára sok iskola és óvoda szervezett gyűjtést, így igen sok adományt kaptunk, ekkor néhány csoportot fogadni is tudtunk.

Az Állatok karácsonyát sem tudtuk az eddig megszokott formában megszervezni, így minden adventi hétvégéne élő bejelentkezésünk volt az állatotthonból, s a nézőkkel együtt gyújtottuk meg az adventi gyertyákat. Önkénteseink nagyon szép dekorációt készítettek. November 30-án, az első bejelentkezésen virtuálisan körbe vezettünk minden nézőt, megmutatva az állatok elhelyezésére szolgáló épületeket, és magukat az állatokat. A következő alkalommal a Fidesz-frakció hozta ki adományát, és a képviselők gyújtották meg a gyertyát. A harmadik vasárnapon a macskaházba ültünk be a nézőkkel, majd a virtuális örökbefogadást mutattuk be Cézár őrkutya segítségével. A negyedik vasárnapon pedig a sétába kukkantottunk bele, és az önkéntesek gyermekei, a következő generáció tagjai gyújtották meg a gyertyákat. Karácsony napján pedig egy olyan videóval jelentkeztünk, amelyben az önkéntesek a saját, tőlünk örökbe fogadott kutyájukkal, macskájukkal mesélnek arról, hogy miért is jó örökbe fogadni.

A honlapon csak 22 új anyagunk jelent meg, ebből 8 a covid kapcsán hozott intézkedésekről szólt, több kvízjátékot raktunk fel, hogy valahogy tartsuk a kapcsolatot, az érdeklődést, az elmaradt programok miatt kevés beszámoló született. A facebook oldalunk nagyon jól felpörgött, az év elejét alig 10000 követővel kezdtük, ezt tudtuk megemelni, majdnem megduplázni, az év végére közel 18000 főre. Az on-line jelenlét ebben az időszakban kiemelten fontos volt, Sohonyai Edit, aki a fb oldal főszerkesztője folyamatosan figyeli, és elemzi a statisztikákat. Napi 4-5 megjelenésünk van, és egyre több a video, az adventi időszakban pedig élő bejelentkezésekkel hívtuk fel magunkra a figyelmet. A telepvezőtenk, az állatorvosnak,  itt tanulságos esetekről, az aktuális állatvédelmi problémákról lehet olvasni, az önkéntesek, dolgozók egy részének is van saját rovata, rendszeresen mutatják be nagyon személyes hangnemben a gazdára váró állatokat.

A sajtó érdeklődése szerencsére nem maradt el, rendszeresen adtunk ki sajtóközleményeket, először a 2019-es év beszámolóját, majd az újabb és újabb covid-intézkedések kapcsán helyzetjelentést, majd az év végén az Állatok Karácsonyáról egy beszámolót. A Fehérvár Televízió többször forgatott állatotthonunkban, a helyi on-line felületeken pedig rendszeresen jelentek meg híranyagaink, gazdikereső állataink. A Vörösmarty Rádió sok nehézséggel küzdött, de egy nyári hosszabb szünetet leszámítva kéthetente jelentkezett a gazdikereső műsor Sasvári Csillával. A Kossuth Rádibóan Benkő Andrea állatvédelmi műsorában pedig minden héten megszólalt Krepsz Gyöngyi, általános és helyi témákban egyaránt. Decemberben a Velencei Hírmondóban jelent meg egy hosszabb interjú a kóbor kutyák helyzetésről, tennivalókról.

A menhelyen zajló karbantartási, felújítási munkálatokat a járvány szintén megnehezítette, de az önkéntesek szorgalmának, kitartásának köszönhetően folytatódott az egyedi kennelek bővítésének munkája, a tető és az aljzat elkészült.

A minisztériumi pályázatnak köszönhetően tetőcserére is sor került, és kialakítottuk a hűtőkamrát, kiváltva ezáltal a sok fagyasztót, emellett egy új sterilizátort is tudtunk venni a pályázatból.

A kerítés felújítását is tovább tudtuk folytatni, újabb jelentős szakaszon cseréltük le a több, mint 30 éves, igen megviselt kerítést. A karantén folyosójának taposóit is ki tudtuk cserélni adományból, önkéntes munkával.

Elkészült annak a területnek a térkövezése, ahol majd az új hulladéktároló edényeket tudjuk elhelyezni, és mellé még egy magaságyás is került.

Német támogatóink az év elején - január végén és március elején - még gond nélkül tudtak jönni, aztán jött egy hosszabb szünet, nyáron megint volt több látogatásuk, és aztán az őszi lezárások után már csak decemberben. Minden alkalommal jelentős mennyiségű adományt kaptunk tőlük, és sok állatnak adtak lehetőséget arra, hogy Németországban kezdhessenek új életet.

Hazai támogatóink közül ki kell emelni Székesfehérvár MJV Önkormányzatát, a feladat-ellátási szerződés mellett polgármester úrnak köszönhetően 1 millió forintos plusz támogatást kaptunk, és a képviselők közül többen is támogatták munkánkat a saját keretükből. A Konstruktor Kft. adománya egy remek fűnyíró volt, a hatalmas terület karbantartásához nagy szükségünk van rá. A Nestlé Purina Kft. jelentős tápadománnyal járult hozzá állataink színvonalas ellátáshoz.

A Vitál Club Kerékpáráruház rendszeresen gyűjt a részünkre, 2020-ban 500.000 forinttal támogatták munkánkat.

A Fénykód Energia Kft-től pedig egy nagy hulladékgyűjtő edényt kaptunk, annak érdekében, hogy a régi, elhasználódott konténert le tudjuk cserélni.

Nagyon örülünk annak, hogy adománygyűjtő pontjaink is tovább bővültek, s rendszeresen érkezett adomány ezekről a helyekről, melyeket a térképen meg tudtok nézni.

Támogatói Társaságunk nem nagy számmal, de nőtt, éves szinten közel 1000000 Ft érkezik a tagoktól. Rendszeresen vannak virtuális örökbefogadások, az adomány láda mellett sok esetben kaptunk postai csomagban támogatást, illetve sokan támogatnak bennünket a számlára történő utalással is.

Köszönjük dolgozóink, önkénteseink munkáját, a partnereink, támogatóink segítségét!