Kutyák a művészetben

A kutya az ember legjobb barátja, mióta csak mellénk szegődött eláraszt bennünket hűségével és szeretetével. A kutya minden korban ugyanaz a csodálatos élőlény volt, legfeljebb az emberek viszonya változott velük szemben. A kutyák mindig is kedvelt alanyai, múzsái, ihletői voltak a művészeti alkotásoknak. Kvízünkben a festészet, a szobrászat, és a versek segítségével tudhatunk meg sok mindent ezekről a fantasztikus élőlényekről. A kutyák már a korai barlangrajzokon is ott voltak az ember mellett, minden kornak, és minden kultúrának megvolt a maga eszméje a kutyákról. Ha időrendben nézzük végig a művészi alkotásokat, jól látjuk hogyan változott ember és kutya viszonya. A vadászatban segítőből lett a legkedvesebb társ.

Ezen a görög vázán kutyák segítik a vadászokat

A festményeken a négylábúak inkább a művészi kifejezés eszközei a vásznon, szobrot azonban többnyire olyan állatoknak emeltek, akik valamilyen okból híressé váltak, vagy személyes ragaszkodás vezetett oda, hogy formába kellett önteni a hűséges társat. Az irodalomban számtalan könyv, regény, novella hőse, főszereplője a kutya, ezekre most nem térünk ki, de kvízünkben foglalkozunk a versekkel, amelyek szép áttekintést adnak arról, hogy a kutya milyen fontos szereplője mindennapjainknak. Ha a verseket is időrendben szemléljük, ott is látszik az ember-kutya viszony alakulása, mondhatnánk fejlődése. A 18-19. századi, sőt a 20. század első felének műveiben sokszor a kóbor, kivert állat képe jelenik meg, a modern versek azonban már mind a hűséges barátról, az önzetlen szeretet jelképéről szólnak. Egy dolog biztos, hogy a kutyákat különböző módon ábrázoló művészek mind szerették az állatokat, a kutyákat, hiszen csak az tudja jól megjeleníteni, ábrázolni, aki jól ismeri "modelljét". Bízunk benne, hogy a kutyákat kedvelők élvezni fogják ezt a játékot, mert a különbzöző művészeti ágakon keresztül is közelebb kerülhetünk kedvenceinkhez, a festő, a szobrász, a költő művészi nyelven meg tudja fogalmazni mindazt, amit mi, kutya-, és állatbarátok érzünk. Jó szórakozást kívánunk!

Kutyák a művészetben kvízjáték

A művészeti alkotásokat nem teljes egészében mutatjuk meg, a versekből is csak idézünk, így talán többen kedvet kapnak ahhoz, hogy virtuális múzeumi sétát tegyenek, vagy verseket olvassanak. Mindezeknek vezérfonala lehet a kutya. Akár a karantén utáni kirándulokat is tervezni lehet, amelyek célja egy-egy kutyás szobor felkeresése, megtalálása. A verseknél egy-egy védencünk fényképét lehet látni, reméljük önkénteseink és követőink minél többet felismernek közülük.

Thomas Gainsborough: Tristram és Fox