Regisztrálni a kutyát? Mit jelent ez?

A vírushelyzet miatt kialakult időszakot sokan kihasználják, és nagytakarítást, szanálást, rendrakást végeznek otthon. A kutyatartóknak talán lesz ideje arra is, hogy kicsit átnézzék védenceik dolgait. Rendben van-e az oltási könyv, nem jártak-e le az oltások?

Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, s ez az anyag azoknak is segítséget nyújt, akik éppen örökbe fogadáson gondolkodnak, akikhez mostanában érkezik új állat.

Azzal minden kutyatartónak tisztában kell lennie, hogy a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, és kötelező az állatokat egyedi azonosítóval - microchippel - ellátni. Ezek elmaradása szabálysértés, és mint olyan pénzbüntetést von maga után.

Az egyedi azonotsítóval történő megjelölést sokan rosszul értelmezik, a kölyök állatoknál nem alkalmazzák. Az állatorvosok is arra hivatkoznak, hogy kicsi még.  A microchip mindig a nyak baloldalának közepére kerül, azt egy leolvasóval lehet bármikor ellenőrizni.

A félreértelmezés abból adódik, hogy a törvény azt mondja, a 4 hónapos ebet már el kell látni azonosítóval. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a törvény azt is kimondja: eladni, elajándékozni kutyát csak microchippel ellátva lehet! Igazából az, akinél a kölykök megszületnek, köteles lenne a megfelelő védőoltásokkal, féreghajtóval, és microchippel ellátni az állatot, s csak utána elajándékozni, főleg eladni. Sajnos az emberek nem tudatos vásárlók, nem tudatos kutyatartók, s csak azt nézik, hogy oltások és chip nélkül olcsó a kutya. Az, hogy mindezt nekik kellene - sok pénzért - pótolni, meg sem fordul  a fejükben. Nézzük először a kölyök oltásrendjét. Normális esetben tehát V gazdánál megszületik a kölyök, ő gondoskodik róla, hogy az anyakutya megfelelően fel tudja nevelni, szoptatni. Két hónapos kora előtt nem választja el, tehát nem veszi el az anyjától. A 6 hetes kölyköt már elviszi állatorvoshoz, ahol féreghajtót, bolhátlanítót kap. 8 és 10 hetes korában megkapja a kombinált oltást, majd mire betölti a 12 hetes (3 hónapos kort), megkaphatja a veszettség elleni védőoltást. Ez egy minimum ellátás, az állatorvosok a kombinált oltások ismétlését javasolják, így a gondos gazdinál csak 4 hónapos korban érkezik el a pillanat, amikor a kölyök veszettség ellen oltható. Fontos törvényi rendelkezés, hogy 1 év alatt csak monovalens vakcinát kaphat az állat, tehát nem kaphat a veszettség oltással egy időben másik oltást, ezért kell két hetente oltásokra járni vele. Ha így oltunk egy kölyökkutyát, akkor fog megfelelően fejlődni az immunrendszere, s a környezet és a gazda változása már nem fog gondot okozni. A kutyát még egyszer oltani kell veszettség ellen, mielőtt az egy éves kort eléri. Ezek után évente egyszer elég a kombinált+veszettség védőoltás ismétlése.

Az állatorvosok számára kötelező előírás, hogy a veszettség oltást csak akkor adhatják be az állatnak, ha előtte egyedileg megjelölték, vagyis ellátták microchippel, felnőtt állat esetében pedig ellenőrizték, hogy megvan-e a chip (ha esetleg nincs, akkor újra kell chipezni az oltás előtt!!). Ha tehát 3 hónapos korban oltja a kölyköt, akkor kell chipeznie. A rossz gyakorlat eredménye az, hogy az adott évben megszülető kölyköknél elmarad a chipezés, és amikor ezek az állatok menhelyre kerülnek, nem találjuk a gazdát. Az állatorvos feladata a chipezés, és a veszettség oltás beadása után nem ér véget. Neki kell az állatot regisztrálnia! Ez azt jelenti, hogy az állat chipszámát felviszi a petvetdata.hu oldalon, és rögzíti hozzá mind az állat, mind a gazda adatait.

A tulajdonos le tudja ellenőrzini, hogy megtörtént-e a regisztráció, ha felmegy a petvetdata oldalra. Személyes adatok itt természetesen nem lászanak, de magát a regisztráció megtörténtét lehet ellenőrzizni. Be kell írni az állat oltási könyvében szereplő chipszámot, és láthatjuk az állat alapadatait, ha nem találja a számot a rendszer, azt jelenti, hogy az állatorvosi regsztráció elmaradt, ilyenkor a tulajdonos keresse fel a chipezést végző állatorvost és kérje a regisztrációt! A regisztráció ingyenes.

A későbbiekben pedig, ha oltja az állatot, akkor előtte leellenőrzi a chip meglétét, majd az oltást rögzíti a rendszerben, ezt minden évben meg kell tenniük az állatorvosoknak. Ha ivartalanítják az állatot, azt is rögzíteni kell a rendszerben. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy ezeket a feladatokat az állatorvosok sokszor nem végzik el. Sok kutya értekezett már hozzánk, akiben ott volt a chip, de nem volt regisztrálva. Az is probléma, ha az oltás regisztrációja elmarad, mert egy harapás esetén ez eredményezheti azt is, hogy a megharapott személyt oltani kell. Minden alkalommal, amikor a gazda elviszi állatorvoshoz az állatát, akkor egyeztetniük kell a gazda adatait, ha bármi változás történt, akkor azt az állatorvosnak át kell írnia a rendszerben. Sajnos rengetegszer ütközünk olyan problémába, hogy a talált állatban ott a chip, regisztrálva is van, de mégsem érjük el a gazdát, mert megváltozott a telefonszáma, elköltözött, vagy elajándékozta az állatot, s nem történt meg az adatok frissítése.

Itt jön a következő nagyon fontos tudnivaló! Az állatért a tulajdonosa, gazdája felelős, az állat által okozott bármilyen kárért a tulajdonos felelősségre vonható. Ha valaki elajándékoz egy kutyát, neki is be kellene jelentenie az állatorvosánál, hogy már nem ő a gazda, és le kellene adnia az új gadza adatait, ha ezt elmulasztja, akkor ő az, akit például kártérítésre is kötelezhetnek. Természetesen az új gazdának is el kellene vinnie a kutyát állatorvoshoz, és ő is át tudja jelenteni az adatokat, de az előző tulajdonosnak is elemi érdeke, hogy erről gondoskodjon. A gazda és tulajdonos együttműködése kell ahhoz, hogy az állat ne csak egészségügyileg, de a hozzátartozó adminisztráció tekintetében is rendben legyen.

Térjünk rá a kötelező oltásra, a veszettségre, az azzal kapcsolatos teendőkre. A veszettséget a fertőzött állatok terjesztik, harapással, a nyál útján. Ennek során az állat nyálával kerülnek a vírusok az okozott sebbe, ahol elszaporodnak, és az idegrendszert támadják meg. A vírus minden emlős állatot, és az embert megbetegítheti, de a kis ragadozók lehetnek a fő terjesztői. A betegséget gyógyítani mai ismereteink szerint sem tudjuk, de megelőzhető a terjedése. A kutyák kötelező védőoltása tehát az embereket is védi, aki elmulasztja kutyájánál ezt az éves oltást, az embertársait is veszélyezteti. A kijáró macskák veszettség elleni immunizálása, pont ezek miatt szintén fontos lenne. A hatóságok évente mentesítik az erdei ragadozókat, ekkor rendelnek el ebzárlatot, hogy ne a kutya egye fel a kihelyezett vakcinával preparált húst. Hazánkban a hatékony védekezésnek köszönhetően sikerült mentességet elérni, de sajnos keleti-déli szomszédaink nem védekeznek a betegség terjedése ellen, és a kóbor állatok problémáját sem kezelik megfelelően, így ezekből az országokból számítani lehet fertőzött állat megjelenésére. Ha valakinek a kutyája embert harap, akkor nagyon fontos, hogy az oltási könyv bemutatásra kerüljön, és az oltás ténye igazolt legyen, hogy a szenvedő felet ne kelljen az oltásnak kitenni, az állat két hetes, hatósági állatorvos által felügyelt veszettség megfigyelése minden esetben kötelező!

NÉBIH játék a veszettségről

A gazdának tehát arról kell gondoskodnia, hogy kutyája minden évben megkapja a kötelező védőoltást. Az állatorvos feladatai az oltás kapcsán: beadás előtt leellenőrzi a microchipet, az oltással egyidőben, évente egyszer kötelező a féreghajtó tabletta beadása is, ezt a veszettség oltással egyidőben a legegyszerűbb alkalmazni, a beadás után regisztrálja az oltás dátumát, a vakcina nevét, típusát. Az oltást az állat oltási könyvében is leigazolja. Egy oltás akkor érvényes, ha a dátum megfelelően szerepel, a vakcina matricája mellett ott van egy úgynevezett hologram matrica, az állatorvos pecsétje és aláírása jól olvasható. (Féreghajtás megelőzés céljából negyedévente javasolt!).

Az oltási könyvről is kell néhány szót ejeteni. Az oltási könyv az állat személyi igazolványa, sorszámmal van ellátva, melyet az állatorvosnak szintén regisztrálnia kell a petvetdata rendszerben, amikor felviszi az állat adatait. A gazdának kötelessége az oltási könyv megőrzése, s ha szükséges, be kell mutatnia azt a hatóságok részére (pl. ha harapott a kutyája).

Aban az esetben, ha kedvencünkkel külföldre szeretnénk utazni (kutya, macska, görény esetében egyaránt), nem elég az oltási könyv, ekkor az állatorvossal útlevelet kell kiállíttatni, ebben az esetben nemcsak a kutyák, de a macskák és görények esetében is kötelező a microchip! Az útlevél minden lapja sorszámozott, az állatorvos tölti ki, a gazda adatait, az állat adatait, és az oltásokat igazolja benne, illetve utazás előtt igazolja, hogy az állatot megvizsgálta, és az egészséges. Az érvényes veszettség elleni védőoltás az minden országban kötelező, de lehet, hogy egyes országok még más oltásokat, esetleges teszteket is kérnek, ha be akarjuk vinni az adott országba kisállatunkat. Fontos ezekről tájékozódni minden utazás előtt!

Ha bekövetkezik a kisállat halála, a gazdának van még egy utolsó feladata: az oltási könyvvel el kell mennie az állatorvosnak és jeleznie kell az állat elhullását. Ekkor az állatorvos a petvetdata rendszerben rögzíti, hogy az állat elpusztult. Sajnos ezt a lépést a legtöbb tulajdonos nem teszi meg, ezért a rendszerben lévő állatok számából nem lehet pontosan következtetni az állomány méretére, mert rengeteg az olyan kutya, aki már nem él, de a rendszerből nem lett kivezetve.

Ha az állat megfelelő állatorvosi ellátást kap, emelett a gazda odafigyel a helyes táplálásra, akkor ezzel számos betegség kialakulását megelőzi, s így olcsóbb az állattartás. Az éves orvos látogatások azért is fontosak, mert ekkor az állatorvos megvizsgálja az álaltot, és esetleges problémákat, tüneteket is észrevesz, melyek elkerülték a gazda figyelmét. A törvényeket nemcsak azért kell betartania az állattartóknak, hogy elkerüljék a büntetést, de azért is, hogy ezáltal hozzájáruljanak kedvencük egészséges, minőségi életéhez.